Menu

Онкогенні фактори

Лікування раку > Онкогенні фактори
Залиште свій номер та отримайте безкоштовну консультацію

 Фактори, що сприяють розвитку злоякісних пухлин

Злоякісна пухлина в своєму розвитку проходить кілька етапів: від непомітних змін до відповідної тканини (передраковий стан) до розвитку одного з типів раку. Кожен етап має свої причини.

Те, що викликає перша зміна в даному процесі переродження, називається ініціатором. Однак перш ніж клітина стане ракової, в ній відбувається цілий ряд змін. Ці вторинні зміни відбуваються під дією факторів, які називаються промоутерами. Рак не розвивається при відсутності одного з цих факторів - ініціювання і сприяє. Процеси, що передують виникненню раку, відбуваються в ядрі клітини, а конкретно - в генах, у цьому «центрі керування» діяльністю клітини.

До факторів навколишнього середовища, які можуть служити ініціаторами або промоутерами раку, відносяться радіаційні агенти (10,0%) - ультрафіолетові промені, теплова та рентгенівська радіація, хімічні канцерогени, тютюновий дим (30,0%), алкоголь (3,0%) , промислові хімічні речовини, що забруднюють атмосферу (6,0%) і стрес. Зміни генів, викликані ініціаторами, зазвичай незворотні і швидкоплинні. Ті ж самі агенти, які діють як ініціатори, можуть служити і промоутерами. Промоутери діють протягом дуже тривалого періоду часу (іноді роки). Їх дію можна запобігти. Прикладами промоутерів є харчовий жир, фенобарбітал, гормони, афлатоксини, синтетичні естрогенні речовини, вуглеводні.

Доведено також роль вірусів у захворюванні на рак (12,0%). У 1936 році Біттнер виявив вірус, який викликає пухлина молочної залози у мишей, і довів, що він передається з молоком миші. Пізніше вчений встановив зв'язок вірусного агента з генетичними змінами, які ведуть до розвитку раку.

У розвитку раку велику роль грає спадкова схильність (3,0%). Схильність означає, що людина здатна сприйняти хвороба. Це багато в чому визначається його імунною системою. Якщо у людини сильний імунітет, то хімічні канцерогени, віруси і навіть помірна радіація можуть і не привести до ракових змін.

Доведено, що надлишкові жири в харчуванні є промоутерами раку. Жири підвищують вміст в організмі гормонів, які є потенційними промоутерами. Розвитку раку сприяють головним чином насичені жири: вершкове масло та інші жири тваринного походження, завдяки яким клітинні оболонки втрачають еластичність. Однак створити проблему може і надмірне споживання поліненасичених жирів (рослинних масел), здатних легко окислюватися з утворенням жирних кислот, що володіють канцерогенними властивостями. Ознакою окислення поліненасичених жирів у харчових продуктах є згірклого.

Таким чином, ми розглянули чинники ризику, що сприяють розвитку раку. Однак захворювання раком можна уникнути.

РАК МОЖНА ПОПЕРЕДИТИ

Дія яких з перерахованих вище факторів ризику можна запобігти? Сьогодні більшість вчених, зайнятих дослідженнями раку, і лікарів-онкологів визнають ефективність вегетаріанської дієти в профілактиці раку. А також слід уникати дії відомих канцерогенних чинників - алкоголю і тютюну. Таким чином, уникаючи куріння, вживання алкоголю і дотримуючись вегетаріанської дієти, багатої на клітковину і містить низьку кількість жирів, можна запобігти 75% зафіксованих в сьогоднішньому розвинутому суспільстві різновидів раку.

Відносний ризик виникнення раку молочної залози

Була встановлена ​​пряма залежність між раком молочної залози і вживанням м'яса. При вживанні м'яса від двох до чотирьох разів на тиждень ризик захворюваністю на рак молочної залози зростає в 2,5 рази, а при вживанні м'яса сім і більше разів на тиждень - в 3,8 рази.

РАК І ПРОФІЛАКТИЧНІ ФАКТОРИ
Правильне харчування може мати профілактичне значення. Перший крок у дотриманні протиракової дієти - вилучити з ужитку занадто живильну, надто калорійну їжу. Основний раціон повинен складатися з продуктів зі складними вуглеводами, злаків, фруктів і овочів, обмеженої кількості горіхів. Важливу роль у захисті від раку грають антиоксиданти (антиокислювачі), здатні блокувати вільні радикали жирних кислот, що утворюються в результаті окислення поліненасичених жирів.

Багато вітаміни і мінеральні речовини, що входять у фруктово-овочеву дієту, будучи антиокислювачами, допомагають попередити рак. Вітамін А у вигляді бета-каротину міститься в овочах і фруктах, які мають яскраве забарвлення. Морква, солодкий картопля, бурякова гичка, брокколі, абрикоси містять багато бета-каротину. Інший потужний антиоксидант, який не допускає утворення канцерогенних жирних кислот, - вітамін С (аскорбінова кислота). Він широко поширений в рослинному світі, його дуже багато в цитрусових, чорній смородині, ківі, зеленому перці і т.д. Вітамін Е, що міститься в зелених овочах листоподібних, в необробленому зерні хлібних злаків, волоських горіхах і багатьох інших продуктах, є потужним антиоксидантом, що запобігає утворенню канцерогенів.

Овочі сімейства хрестоцвітих (капуста) - ще одна група продуктів, вживання яких може попередити розвиток раку. До них відносять кольорову капусту, броколі, брюссельську капусту і цілий ряд інших зелених овочів, таких як шпинат, гірчиця, салат.

(Журнал «Звістка про здоров'я» № 5 (7) 2006 р., стор 12)
Лікування раку
Onkoimunezer
+38 (044) 362-09-00
Усе буде добре
Ми створили всі умови для вашого якнайшвидшого одужання
Вас обслуговує тільки висококваліфікований персонал
Ми використовуємо тільки найкраще і найсучасніше обладнання
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я