Menu

Вітаміни в таблетках - трата часу

Лікування раку > Вітаміни в таблетках - трата часу
Залиште свій номер та отримайте безкоштовну консультацію

 Вітаміни в таблетках - не що інше, як порожня трата часу

П'ятирічне дослідження, що охоплювало спостереження за більш ніж 20 тисячами людей у ​​віці від 40 до 80 років, показали, що щоденний прийом вітамінів (вітаміну С, вітаміну В і бета-каротину) у формі таблеток не робить ніякого впливу на розвиток у людини хвороб серцево- судинної системи, онкологічних захворювань або порушення розумових здібностей. В кінці спостереження було встановлено, що люди, які брали вітаміни в таблетках, мали такий самий відсоток захворюваності серцево-судинної системи, раком, катарактою, астмою, ламкістю кісток, порушенням розумових здібностей, як і ті, хто приймав пігулки-пустушки. На противагу цьому медичні препарати знижували кількість серцевих нападів і серцево-судинних захворювань на одну третину. Звіт про дослідження був опублікований в «Дейлі Телеграф».

Повідомляє професор Рорі Коллінз (Rory Collins), співавтор доповіді Центру клінічних досліджень Оксфордського університету: «Протягом більш ніж п'яти років ми так і не виявили абсолютно ніякого ефекту. Вітаміни в таблетках - це марна трата часу. Ми не знайшли ніяких доказів їх захисного впливу на організм проти розвитку серцево-судинних, онкологічних захворювань, як і взагалі будь б то не було толку. Вони безпечні, але марні ».

Доктор Джейн Армітейдж (Jane Armitage) з Оксфордського університету і співавтор роботи стверджує: «Дослідження виявило, що вітаміни в таблетках це викинуті гроші. Люди могли б отримати велику користь для самопочуття, якби витрачали ці гроші на свіжі фрукти та овочі. Проводилися і інші дослідження впливу вітамінів, проте дане вивчення впливу полівітамінних комплексів стало найбільш масштабним. Ми були розчаровані і до кінця дослідження вже не дивувалися. Хоча спочатку питали великі надії на те, що ці препарати стануть порятунком від багатьох проблем ».
Вітаміни, що використовувалися під час дослідження, відносяться до групи антиоксидантів, які протидіють шкідливому впливу так званих вільних радикалів і, отже, процесу скупчення на внутрішніх стінках кровоносних судин і артерій продуктів окислення «поганого» холестерину - ліпопротеїдів низької щільності, що, в свою чергу, збільшує ризик утворення тромбів і інших хвороб серця. Вважалося, що згадані три вітаміни здатні запобігти окисленню холестерину і утворення атеросклеротичних бляшок.

Професор Коллінс допускає, що користь від прийому вітамінів таких може виявитися через багато років. «Проте ніяких доказів існування такого уповільненої дії ми не знайшли, - додає він. - Ліки ж, спрямовані на зниження рівня холестерину, прийняті протягом року, продовжують здійснювати свій вплив на організм протягом п'яти і більше років ».
Зараз значно зросла кількість вчених-фахівців з проблем харчування, які сумніваються в тому, що благотворний вплив на організм свіжих фруктів і овочів може бути легко відтворений за допомогою таблеток.

Якщо щоденний раціон людини оптимально збалансований, чи отримує він достатню кількість вітамінів?
На жаль, це не так. Фізіологічні потреби нашого організму у вітамінах та мікроелементах сформовані всієї попередньої життям людини і його енерговитратами. Наприклад, щоб отримати необхідну добову норму вітаміну B1 в 1,4 мг, необхідно з'їдати 700-800 г хліба з борошна грубого помелу або кілограм нежирного м'яса. Офіційний раціон солдата дореволюційної російської армії, добові енерговитрати якого досягали 5000-6000 ккал, включав 1300 г чорного хліба і 430 г м'яса щодня. Але хто зараз може дозволити собі подібне обжерливість без загрози для здоров'я! Протягом останніх двох-трьох десятиліть цивілізація знизила енерговитрати людини в 2-2,5 рази. Пропорційно мало зменшитися і споживання їжі - інакше неминучі переїдання, надмірна вага, а це прямий шлях до діабету, гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та ін Воістину, як кажуть французи, «людина риє собі могилу власними щелепами».

Але ж їжа - не тільки джерело енергії, вона одночасно джерело вітамінів, мікроелементів, амінокислот, харчових волокон, поліфенольних сполук, біофлавоноїдів і т.д. І, зменшуючи загальну кількість їжі, ми неминуче прирікаємо себе на вітамінний голод. Навіть самий правильно побудований раціон, розрахований на 2500 кілокалорій на день, дефіцитний по більшості вітамінів, принаймні, на 20-30%. Ще одна обставина: наш раціон втратив колишнє різноманітність. Ми й не помічаємо, що наші сніданки-обіди-вечері зведені до вузького стандартного набору кількох основних груп продуктів і готових страв. Ми більше купуємо рафінованої, висококалорійної, але бідної вітамінами і мінеральними речовинами їжі (білий хліб, макаронні, кондитерські вироби, цукор, всілякі напої). У нашому раціоні зросла частка продуктів консервованих, тривалого зберігання, інтенсивної технологічної обробки, що неминуче веде до істотної втрати вітамінів. У більшості наших співвітчизників до того ж відсутня характерна для мешканців західних країн корисна звичка до щоденного вживання великої кількості різноманітної зелені, овочів і фруктів.

Готуємо їжу: як зберегти вітаміни?
Як правило, будь-яка їжа, перш ніж потрапити до нас на стіл, проходить більш-менш довгий шлях кулінарної обробки: різання, тушкування, варіння, смаження, запікання і т.д. Все це призводить до зменшення і без того малого вмісту вітамінів в ній. Розглянемо стійкість основних вітамінів до зовнішніх впливів:
• Вітамін С легко руйнується киснем повітря. При тепловій обробці руйнується на 25-60%.
• Вітамін В1 стійкий до дії світла, кисню і підвищених температур. Легко руйнується в лужному середовищі (наприклад, при додаванні соди в тісто).
• Вітамін В2 стійкий до високих температур, але руйнується на світлу і в лужному середовищі.
• Вітамін В6 стійкий до високих температур, лугів, руйнується на світлі.
• Вітамін РР стійкий до дії світла, кисню повітря, температурного впливу.
• Вітамін А руйнується під дією світла, кисню повітря, при кулінарній обробці (до 30%).
• Вітамін D майже не руйнується при кулінарній обробці.

Кілька рекомендацій:
• Більшість вітамінів руйнуються при тепловій обробці (причому, чим вище температура - тим швидше). Тому, по можливості, краще варити, ніж смажити, і краще їсти сирим, ніж варити (маються на увазі овочі та фрукти).
• На збереження вітамінів впливає і час приготування страв (чим воно коротше - тим краще).
• Готувати краще під закритою кришкою - це обмежує доступ кисню до їжі і, відповідно, уповільнює руйнування вітамінів.
• Сервірування столу можна робити нерозрізаними овочами та фруктами. В іншому випадку вітаміни руйнуються киснем повітря і дією світла.
• Салати слід готувати безпосередньо перед подачею на стоп.
• Великі втрати вітамінів відбуваються при тривалому зберіганні приготованих страв, а також при повторному розігріванні. Тому краще, по можливості, готувати на один прийом їжі.

(Журнал «Звістка про здоров'я» № 5 (7) 2006 р., стор 16)
Лікування раку
Onkoimunezer
+38 (044) 362-09-00
Усе буде добре
Ми створили всі умови для вашого якнайшвидшого одужання
Вас обслуговує тільки висококваліфікований персонал
Ми використовуємо тільки найкраще і найсучасніше обладнання
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я